Timothy - verspaner

Timothy van Laere (24) verspaner bij TMS

‘Ik had de schoolbanken wel gezien’

“Na mijn VMBO Kader was ik helemaal klaar met school. Ik hoorde goede verhalen over SMEO en toen ik hoorde dat TMS een verspaner zocht, was mijn keuze snel gemaakt. Na het SMEO ben ik nog wel verder gaan leren. Ik heb nu het papiertje CNC, niveau 3 op zak. Voorlopig hou ik het daar even bij.”

“De keuze voor de metaal was voor mij niet moeilijk. Mijn vader had een metaalbedrijf dus ik was wel bekend met het werk. Het mooie van het werk bij TMS is dat iedere dag anders is. Dat komt omdat wij hier veel onderhoud doen. Die afwisseling vind ik heel prettig.”

Tekening als startpunt
“Natuurlijk kun je nog bijna niets als je net komt kijken. Gelukkig word je goed begeleid en krijg je de ruimte om het vak te leren. Nu werk ik volledig zelfstandig. Ik krijg een tekening en maak het. Pompassen, lekboxen; soms weet ik wat ik maak maar niet altijd.

Dat laatste maakt voor mij niet uit. De uitdaging voor mij zit erin om het product te maken zoals op de tekening staat. Draaien, frezen; met allerhande bewerkingen krijg ik dat steeds weer voor elkaar. Soms is het echt precisiewerk; dan moet ik tot op de 100e nauwkeurig werken.”

Blijven leren
“Na de SMEO ben ik verder gegaan voor CNC, niveau 3. Hiervoor moest ik wekelijks naar Bergen op Zoom. Misschien dat ik nog verder ga maar voorlopig even niet. Dat wil overigens niet zeggen dat ik stilsta. Integendeel, je leert hier iedere dag. Dat moet ook wel want ook in de metaal staat de techniek niet stil. Inmiddels is de helft van de apparatuur computergestuurd. Die kennis moet je hebben, wil je vooruit komen in je vak.”