Elmer - verspaner

Elmar den Exter (20 jaar), verspaner bij Feyter Industrial Services

‘De uitdaging om van een roestige plaat iets te maken’

“Na mijn VMBO Electro wist ik zeker: dit niet meer! Ik zag mijn broer die bezig was in de metaaltechniek en vond dat veel interessanter. Daarbij was het aanbod van SMEO ook geweldig: werken en leren tegelijk en dus geld verdienen. Ik had mijn keuze snel gemaakt.”

“Heel de dag in de schoolbanken zitten is niets voor mij. Ik leer liever met mijn handen. Bij SMEO zit je maar één dag per week op school en ontvang je iedere maand een salaris. En ook echt veel voor die leeftijd. Niet voor niets kozen twee van mijn maten ook voor SMEO.”

Stagebegeleider
“De eerste vier maanden ben je voltijds aan de slag bij SMEO. Je leert dan de basis. Daarna begint het echte werk. In het begin kun je natuurlijk bijna niks. Gelukkig werd ik bij Feyter Industrial Services heel goed opgevangen. Iedereen is bereid je te helpen. Daarnaast had ik een vaste stagebegeleider. Dat werkt heel prettig. We hebben bij Feyter Industrial Services twee computergestuurde draaibanken staan maar ik doe echt alles zelf. Dat heet conventioneel. Dat betekent dat ik nadat ik een opdracht heb gekregen, mijn materiaal uitzoek, het materiaal boor en voordraai en uiteindelijk tot het definitieve product draai. Dat zijn vaak onderdelen voor een machine; assen bijvoorbeeld of flenzen.”

Vast contract
“Nadat ik SMEO had afgerond, kreeg ik een vast contract bij Feyter Industrial Services. Een geweldig moment natuurlijk. Ik ben toen ook niet gestopt met leren. Ik zat zo in het ritme dat ik niveau 3 er gelijk aanvast geplakt heb. Daarvoor moest ik één dag per week naar het Markiezaat College in Bergen op Zoom. Natuurlijk is dat soms zwaar maar ik heb het ook weer in twee jaar gehaald. En het mooie is dat je dat ook weer direct terugziet op je loonstrookje!”

Niets liever
“Ik vind mijn werk geweldig. Ik werk bij voorkeur in de werkplaats in Terneuzen. Geef mij een tekening en ik maak het. De sfeer is goed, we hebben een radio aan en gaan op een leuke manier met elkaar om. En natuurlijk ben ik trots. Je begint eigenlijk steeds met een roestig stuk ijzer. Als je dan het eindresultaat ziet; het blijft me verbazen wat we hier allemaal kunnen maken.”