_
Wat wil je worden? 2 BBL opleidingen:

Via SMEO kun je met twee BBL-opleidingen aan de slag. De keuze is aan jou!

 • Constructiebankwerker/lasser
  Je maakt, repareert en onderhoudt (staal-) constructies die gebruikt worden voor schepen, bruggen, gebouwen, (zware) machines, kranen en andere apparaten. Je werkt vooral met staal of roestvrij staal maar soms ook met andere materialen zoals kunststof of aluminium. Constructiebankwerkers zijn trots op hun werk. Logisch als je bedenkt dat mensen soms letterlijk tegen je werk opkijken!
  Als je aan de slag gaat als constructiebankwerker kun je rekenen op veel variatie. Je gebruikt namelijk veel verschillende technieken, zoals lassen, zagen, walsen, boren en monteren. Dat is handig want die kennis komt je overal en altijd van pas!
   
 • Verspaner
  Je maakt onderdelen van metaal, kunststof of andere harde materialen. Bijvoorbeeld voor een auto of een schip maar bijvoorbeeld ook voor de apparatuur in een ziekenhuis. Van elk onderdeel dat je moet maken, krijg je een tekening. Vervolgens ga je aan de slag met technieken als draaien, frezen en boren.
  Als je met een computergestuurde machine werkt dan moet je de computer programmeren zodat deze de bewerkingen automatisch uitvoert. Wanneer je werkt zonder een computergestuurde machine dan moet je zelf beitels uitkiezen en de metaalbewerkingmachine instellen.

Voor beide functies geldt dat je natuurlijk wel technisch inzicht nodig hebt. Bovendien is het belangrijk dat je zo nauwkeurig werkt dat weinig materiaal verloren gaat. Concentratie is van belang om fouten en ongelukken met machines te voorkomen.

Zekere toekomst!
Als je je opleidingen hebt afgerond, kun je ook aan de slag als pijpfitter of onderhoudsmonteur. In overleg met je werkgever, specialiseer je je tijdens de opleiding vaak in een bepaalde richting. In veel gevallen vragen onze werkgevers al tijdens je opleiding of je bij hen wilt blijven werken. En realiseer je dat niveau 2 niet het einde hoeft te zijn. Iedere werkgever is enthousiast als je besluit verder te gaan met de vakopleiding constructie- en apparatenbouwer (niveau 3). Telkens een stap hoger, ook dat is techniek!